Scopi Drone

Hallo en welkom. In deze blogpost ga ik wat vertellen over het creeëren van een nieuwe enemy type; de ground stationary drone, genaamd: Scopi. Qua code in elkaar gezet door Brendan Ossebaar en Mauro Hendriks, maar qua visuals door mij. Ik ga het onder andere hebben over het designprocess, het modellen in Blender en het maken van de animaties.

Concept

Het idee achter scopi was om verschillende types van een stationaire turret te hebben die om de zoveel tijd een richting op schieten, zodat de speler obstakels heeft om langs te manouvreren. Het gedrag van deze turrets zal afhankelijk van zijn type zijn. Wat geschoten wordt kan variëren tussen een raket, kogels of een laser bijvoorbeeld en het schietpatroon zou kunnen variëren tussen het schieten op een vaste locatie of door het volgen van de speler.

Voor dit blogpost is maar een enkel type uitgewerkt, maar de basis voor toekomstige types is in ieder geval gelegd.

Ontwerpfase

Moodboard & Referentiemateriaal

Voor het ontwerpen van deze stationary drone werdt rekening gehouden met:

  • Het ontwerp van vorige enemy drones, zodat het design bij de stijl van de game past
  • Het soort wapen wat deze drone bevat, in dit geval een laser
  • Dat het stationair moet zijn
  • Dat het uiteindelijk verschillende types gaat hebben

Aan het begin kwamen we al snel tot de beslissing om een laser schietende drone te maken die boven een vast platform zweeft. We hadden meerdere variaties bedacht voor het stationaire aspect, zoals een torentje of een drone op een statief, maar het platform kreeg hier de voorkeur.

De volgende stap was het maken van thumbnails, kleurvariaties en uitendelijk de finetuning:

De eerste thumbnails. Deze thumbails hebben relatief best veel detail en zijn klein in kwantiteit, maar sinds we 3 weken de tijd hadden om het geheel in de game te realiseren, wou ik sneller bij een final design komen, zodat er voldoende tijd over is voor de rest van het creëer proces.
Bij deze thumbnails kwam het idee naar voren om een radar te hebben waarmee de drone de speler zou kunnen vinden. Deze is visueel van een ouder drone design genomen. Daarnaast hadden we het idee om de drone een ventilatiesysteem te geven, waar stoom uit zou komen als de drone moet afkoelen na het schieten van een hete laser. Dit zou ook een goede reden geven voor het hebben van pauzemomenten tussen het schieten door.
3 uitgewerkte thumbnails met variërende kleurenschema’s om uit te kiezen. Uit de voorkeuren van de eerste thumbails zijn deze drie concepten tot stand gekomen. Voor de kleurschema’s heb ik voornamelijk rekening gehouden met het idee van hitte, sinds de laset heet hoort te zijn. Ik heb warme maar donkere kleuren proberen te gebruiken en vriendelijke kleuren proberen te vermijden, sinds de drone vijandelijk moet overkomen.
Uiteindelijk is de voorkeur belandt bij concept 1 qua vorm en concept 3 qua kleur, maar dan met paars als energiekleur.
3 cannon variaties. Om de het oog in het midden meer als een cannon eruit te laten zien heb ik verder nog 3 variaties gemaakt waarbij het oog iets meer uitsteekt. Hierbij lag de voorkeur bij concept 1.4 en is dit het uiteindelijke ontwerp geworden.

Modelleren in Blender

De volgende stap is het concept overbrengen naar 3D. Dit gebeurt in Blender:

Blender Model: vooraanzicht
Blender Model: achteraanzicht

Modelleren in Blender in voor mij nieuw. Ik ben pas reeds begonnen met Blender leren, maar gelukkig heb ik voldoende ervaring in Maya, dus het is snel op te pakken.

Unwrap van het model binnen Blender

Als laatst de in-game render. Na het unwrappen wordt er een painted texture aangemaakt, die op een cel-shaded material wordt gezet zodat het geheel de gewenste cartoon visual krijgt. De lichtgevende stukken hebben hun eigen lichtgevende material.

Cel-shaded material options
In-game render

Animatieproces

Om scopi echt tot leven te brengen in de game moet het kunnen bewegen en schieten. Een deel daarvan is afhankelijk van code, maar voor de rest moet de drone geanimeerd worden. Aan het begin hadden we 3 animaties in gedachte:

  • Idle, waar scopi aan het rusten is.
  • Charge-up, waar scopi zich voorbereid om te schieten.
  • Shoot, waar scopi een laser shiet.

Deze 3 animaties zouden samen moeten loopen, waarbij scopi roteert door de verschillende fases.

Om, voordat we een model hadden, een beter idee te geven van hoe dit eruit zou kunnen zien heb ik met adobe animate de volgende animatie gemaakt:

Het voordeel van animeren met adobe animate was dat ik snel animaties kan uitproberen, ook wanneer ik nog geen 3D model heb.

Zodra het model was gemaakt heb ik de animaties uitgewerkt in Unity. Na een paar iteraties zijn deze er zo uitgekomen:

Er mist hier nog het platform en VFX voor de laser en het stoom. Deze onderdelen zullen op een later moment toegevoegd worden.